Aranżacja lokali gastronomicznych, w tym wybór odpowiednich mebli, to niełatwe zadanie. Szczególnie duży problem mają z tym niedoświadczeni restauratorzy, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gastronomią. Jednym z kłopotów jest dla nich właściwy dobór podstaw stolików. Na rynku istnieją dwa główne rodzaje stelaży – nieruchome i składane. Które z nich sprawdzą się lepiej? Zachęcamy do lektury dalszej części artykułu.
Charakterystyka i zalety nieruchomych stelaży
Nieruchome stelaże to z reguły najczęstszy wybór wśród właścicieli lokali gastronomicznych. Blat stołu jest w tym przypadku oparty na nieruchomych nogach, co zapewnia stabilność i odporność na uszkodzenia. Zaletą tego rozwiązania jest też duża uniwersalność. Podstawy te doskonale sprawdzają się w niemal każdej restauracji czy barze. Ze względu na solidną budowę przy użyciu wysokiej jakości materiałów nieruchome stelaże cieszą się dużym zainteresowaniem wśród właścicieli lokali gastronomicznych ceniących sobie wygodne i praktyczne rozwiązania. Dla uzyskania jeszcze większej trwałości wybrane podstawy można pomalować proszkowo na jeden z kolorów z palety RAL. Lakierowanie nie tylko zwiększy odporność stelaży, ale pozwoli również dopasować je do charakterystyki wnętrza konkretnego lokalu.
Co wyróżnia składane podstawy stolików? Jakie mają zalety?
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych nieruchomych stelaży są stelaże składane do stołu, wśród których warto wymienić m.in. podstawy stolików z kolekcji BISTRO. Stelaże te są tak samo wytrzymałe i odporne na uszkodzenia, a przy tym mają jeszcze jedną niepodważalną zaletę. Wyposażenie lokalu w tego typu podstawy pozwala zaoszczędzić dostępną przestrzeń, a dodatkowo daje szansę na łatwe dostosowanie ilości stolików do aktualnej liczby gości. Ze względu na możliwość składania blatu do pionu to rozwiązanie doskonale sprawdzające się przede wszystkim w lokalach o ograniczeniach metrażowych oraz takich, które poza wydawaniem posiłków zajmują się organizacją wydarzeń kulturalnych czy rozrywkowych. Sama obsługa mechanizmu składania blatu jest niezwykle prosta i intuicyjna, dzięki czemu poradzi sobie z nią każdy pracownik zatrudniony w danej restauracji czy barze.
Nieruchome czy składane? Które stelaże wybrać do restauracji i baru?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależne jest bowiem od charakterystyki lokalu, liczby obsługiwanych gości, a nawet osobistych preferencji właściciela. Gusta są przecież różne, każdemu może podobać się co innego. Niemniej jednak w przypadku dużych lokali obsługujących znaczną liczbę klientów lepszym rozwiązaniem są podstawy nieruchome. Raz ustawione w konkretnym miejscu z pewnością będą służyć przez wiele lat intensywnego użytkowania. Z kolei w mniejszych restauracjach czy barach, gdzie liczy się przede wszystkim mobilność i łatwość przenoszenia mebli, ciekawszym wyborem są stelaże składane. Sprawdź całą ofertę Miladesign.