Praktyczne rozwiązania związane z ilością miejsc dla małych lokali gastronomicznych

Prowadzenie własnego lokalu gastronomicznego wiąże się z pokonywaniem szeregu trudności związanych z różnymi aspektami działalności. Dotyczy to również ilości dostępnego w budynku miejsca. Im większa powierzchnia lokalu, tym więcej gości może on przyjąć, co z kolei przekłada się na większe zarobki właściciela. W dzisiejszym artykule przedstawimy kilka praktycznych rozwiązań podnoszących funkcjonalność małych restauracji, kawiarni i barów.

Sposoby na zwiększenie funkcjonalności niewielkich lokali gastronomicznych

Właściciele restauracji o dużym metrażu mają niemal nieograniczone możliwości aranżacyjne. Problem pojawia się, gdy lokal ma zaledwie kilkanaście metrów kwadratowych. Niewielki metraż nie musi oznaczać jednak mniejszego komfortu prowadzenia lokalu gastronomicznego. Najważniejszy jest w tym przypadku odpowiedni pomysł na maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni. Nawet najmniejszy lokal da się przekształcić w efektownie urządzoną restaurację o rodzinnym charakterze. Można w tym przypadku wykorzystać doświadczenie profesjonalnego architekta lub samemu zastanowić się nad praktycznymi rozwiązaniami pozwalającymi zwiększyć funkcjonalność prowadzonego przez siebie lokalu. Spożywanie porannej kawy czy wyjście na romantyczną kolację z ukochanym jest w takich miejscach znacznie przyjemniejsze.

Ograniczenia metrażowe sprawiają, że projekt wnętrza musi być dokładnie przemyślany. Należy skupić się na każdym, nawet najmniejszym szczególe.  Wnętrze musi być przytulne, dlatego należy stawiać na ciepłe kolory ścian i ciekawe dodatki. Wśród przydatnych akcesoriów wykorzystywanych w niewielkich lokalach często wymienia się lustra. Ich zawieszenie na ścianie to doskonały sposób na optyczne powiększenie dostępnej przestrzeni. Lustro powinno obejmować jak największą powierzchnię ściany. Warto zadbać też o inne estetyczne dekoracje, takie jak zasłony w oknach, poduszki na krzesłach czy kolorowe obrusy. Przytulności dodadzą także naturalne rośliny stawiane na stolikach lub parapetach. Trzeba jednak pamiętać, aby je regularnie wymieniać i utrzymywać ich świeżość.

Jakie meble najlepiej sprawdzą się w lokalach gastronomicznych o niewielkim metrażu?

Na poprawę funkcjonalności niewielkich lokali gastronomicznych wpływa również prawidłowy dobór mebli. Świetnym rozwiązaniem są w tym przypadku stoły ze składanymi lub wypinanymi nogami. Składane nogi do stołu to praktyczne rozwiązanie pozwalające zaoszczędzić miejsce w pomieszczeniu. Nieużywane meble można bez problemów złożyć i odstawić do pomieszczenia gospodarczego. W małych lokalach warto zrezygnować także z masywnych foteli zagracających niepotrzebnie dostępną przestrzeń. Przy stołach należy ustawiać zwykłe krzesła, na których można ułożyć wspomniane już wcześniej poduszki. Niewielka waga krzeseł ułatwia ich przenoszenie, co jest dodatkową zaletą w przypadku chęci zmiany wystroju restauracji.

Sprawdź także: Składane nogi do stołu: przewodnik po funkcjonalności i oszczędności przestrzeni

Ostatnie artykuły